Wydarzenia
Doktorantka z Tunezji oraz studentki z Francji i Gruzji w naszym zespole naukowym

Miło nam poinformować, że od kwietnia do lipca 2022 r. w naszym zespole badawczym gościmy na dwumiesięcznym pobycie stypendialnym w ramach programu ERASMUS+ doktorantkę z Tunezji oraz dwie studentki z Francji i Gruzji.
Doktorantka Ines Tarchi z University of Sfax in Tunisia zajmuje się badaniem wpływu rodzaju rozpuszczalnika na aktywność przeciwutleniającą liści oliwnych. Otrzymywane przez doktorantkę ekstrakty będą wykorzystywane jako źródło aktywnych składników w produktach spożywczych oraz nowych materiałach opakowaniowych.
Matilde Maingoy studentka z Uniwersytetu w Rennes w trakcie swoich praktyk izoluje antyoksydanty z produktów ubocznych przemysłu tłuszczowego oraz oznacza ich aktywność antyutleniającą. Związki o największym potencjale antyutleniającym wykorzystuje do suplementacji rafinowanych olejów roślinnych w celu poprawy ich stabilności oksydacyjnej.
Studentka Nino Kusiani z Georgian Technical University zajmuje się optymalizacją przygotowania wytłoków nasion oleistych do opracowania składu mlekopodobnych napojów roślinnych stanowiących cenną alternatywę dla leczniczych hydrolizatów białek mleka krowiego. Składniki proponowanych napojów roślinnych mają zapewnić preferowane walory smakowe, maksymalny potencjał antyoksydacyjny, odpowiednią zawartość minerałów i relatywnie niską cenę.