Co po studiach?
Absolwenci kierunku Chemia i Technologia Żywności są specjalistami w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, w tym głównie tłuszczy, cukrów oraz skrobi. Duża ilość praktyk w zakładach przemysłu spożywczego oraz szeroki program nauczania gwarantuje odpowiednie przygotowanie teoretyczne i praktyczne do wykonywania zawodu inżyniera w zakresie technologii tłuszczów i cukrów. Dlatego też, absolwent kierunku Chemia i technologia żywności może podjąć pracę na stanowiskach inżynierskich i kierowniczych w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem oraz kontrolą i obrotem żywności. Ponadto, dzięki posiadaniu podstawowej wiedzy z zakresu chemii, informatyki oraz maszynoznawstwa może podjąć pracę w przedsiębiorstwach powiązanych z tymi dziedzinami wiedzy oraz pokrewnych obszarach gospodarki i biznesu chemicznego, maszynowego, bądź biotechnologicznego w kraju i w Unii Europejskiej.
Dodatkowo absolwent kierunku Chemia i Technologia Żywności jest przygotowany do podjęcia studiów magisterskich (II stopnia) zarówno w zakresie chemii, technologii oraz przetwórstwa żywności.